At besøge pyramiderne i Giza i Kairo er noget helt unikt. Det er svært at fatte, at disse imponerende bygningsværker er omkring 4.500 år gamle. Og så er historien omkring pyramiderne ekstremt fascinerende. Find en rejseguide og se hvilke seværdigheder du skal besøge hernedenfor.
Egypten er en af civilisationens vugger
Egypten et land med områder i både det nordlige Afrika og i Asian via et område på Sinai-halvøen. Det er et af verdens ældste lande med en historie, der strækker sig tilbage til 6000 år før kristi fødsel. Mange regner Egypten for en af civilisationens vugger, da oldtidens egyptere blandt andet udviklede landbrug, skriftsprog samt en centraladministration. Den lange kulturarv er siden blevet en integreret del af den nationale identitet i Egypten.
Pyramiderne i Giza
Pyramiderne i Giza, tæt ved Egyptens hovedstad Kairo, er opført for omkring 4.500 år siden. Der er tale om gravkamre for tiden faraoer, Det formodes at det tog omkring 20 år at bygge en pyramide, og byggeriet skulle dermed indledes i god tid inden faraoen døde. Pyramiderne er bygget til at stå til evig tid, og foreløbig har de opfyldt dette.
Der har været forsket og studeret i pyramiderne og deres historie i århundrede. Men en stor del af historien om pyramiderne er stadig ukendt. Og historikere er fortsat ikke sikre på, hvordan de gamle egyptere kunne bygge pyramiderne uden brug af nutidens hjælpemidler.
Keopspyramiden
Den største af pyramiderne i Giza hedder Keops. Pyramiden blev bygget i det fjerde dynasti af det gamle Egypten. Pyramiden er bygget for faraoen Keops, og består af omkring 2.3 millioner sten. Keops blev begravet alene i pyramiden. Men graven er blevet røvet lang tid inden nutidens arkæologer fik lejlighed til at undersøge den. Derfor er det begrænset hvad vi ved om Keops og hans liv.
Faraoer
Faraoerne var en form for gudekonge i det gamle Egypten forbindelse og mange mente at at faraoen var søn af guden Ra. Blandt de mest kendte faraoer kan nævnes Tutankhamon, Kleopatra, selvfølgelig Keops samt Ramses 2. Sidstnævnte regnes for at være den største og mest magtfulde Egypten har haft. Faraoerne skabte et rigtig og mægtigt rige langs Nilen. Et rige der stadig sætter sit præg på vores verden. Det egyptiske rige varede fra omkring 3300 f.kr. og til 332 efter kristi, hvor Alexander den Store, konge af Makedonien, erobrede Egypten.
Sfinksen i Giza
I forbindelse med de ni pyramider i Giza ved Kairo findes også skulpturen Sfinksen. I græsk mytologi er en Sfinks et væsen med et kvindehoved, kvindebryster, løvekrop og ørnevinger. Sfinksen i Giza har et løbekrop og menneskehoved.
Der er ingen sikker tidsbestemmelse på Sfinksen i Giza, men det menes at den, som pyramiderne, er opført omkring 3000 år før kristi fødsel. Men der er også teorier om at Sfinksen stammer fra ældre kulturer. Det vides ikke præcist hvad sfinksen forestiller, men det er en gængs opfattelse at hovedet er fra en af de store faraoer.
Andre pyramider
I alt findes mere end 80 pyramider i Egypten. Alle andre er dog mindre end de tre i Giza. Desuden findes der pyramider i Mellem- og Sydamerika. Blandt de mest kendte er pyramiden i Chichen Itza i Mexico, men også i Honduras, Peru og Guatemala findes berømte pyramider. Også flere steder i Asien findes pyramideformede bygningsværker.
Kæmpe turistattraktion
Den store Keopspyramiden i Giza er en af verdens syv store vidundere fra antikken. Det er den eneste af vidunderne, der fortsat står stort set komplet, og er blandt andet derfor en kæmpe turistattraktion. Folk fra hele verden valfarter til Kairo og Giza for at opleve de imponerede bygningsværker. Det er naturligvis noget, der generer en stor økonomi til nærområdet. Turisme er ganske enkelt en vigtig del af Egyptens økonomi.
Fem ting du skal vide om oldtidens fantastiske bygningsværker:
- Der findes ni Pyramider i Giza. Der findes mere end 80 pyramider i Egypten.
- De tre største Pyramider er opkaldt efter faraoerne Kheops, Khfren og Mykerionos.
- Pyramiderne er opført for omkring 4.500 år siden
- Keopspyramiden er en del af Oldtidens syv vidundere.
- En Sfinks er et væsen fra græsk mytologi.